Zwerfafval heeft een grotere impact op de leefomgeving dan we vaak beseffen. Toon Huizer (78) laat zien hoe één persoon verschil kan maken door actie te ondernemen. Als milieucoördinator en zwerfafvalvrijwilliger zet hij zich in voor een schonere leefomgeving.
Zijn motivatie? “Het zit in mijn genen. Ik kan niet anders dan aanpakken.” Het begon allemaal in 1998 op een klein industrieterrein in Bolnes. “Samen met twee andere ondernemers wilden we het terrein schoon en veilig houden. Dat leidde uiteindelijk tot het eerste Keurmerk Veilig Ondernemen in Ridderkerk.” Toons betrokkenheid groeide uit tot een levenswerk. “Van het oprichten van een ondernemersvereniging tot het opzetten van buurtpreventie: het ene project leidde naar het andere.”
Onvermoeibaar
Alles wat Toon doet, is op vrijwillige basis. “Mensen vragen me vaak waarom ik dit doe. Het is simpel: ik zie een probleem en ik los het op.” Inmiddels heeft Toon met zijn team tientallen tonnen afval opgehaald. “Het blijft vechten tegen de bierkaai, maar elke zak afval die we oprapen, maakt een verschil.” Hoewel Toon ziet dat het zwerfafval toeneemt, blijft hij positief. “Het goede voorbeeld geven is volgens mij het beste om te doen.”
Elke eerste zaterdag van de maand starten Toon en zijn team om 9.00 uur bij het clubhuis van Buurtpreventie Bolnes. Met voldoende prikkers en speciale gele afvalzakken gaan ze op pad om zwerfafval te verzamelen. Rond 12.00 uur eindigen ze met een lekker hapje en drankje. Gemiddeld doen zo’n vijftien mensen mee en worden er veertig tot vijftig zakken zwerfafval verzameld.
Samenwerking
Bij het zwerfafval komt Toon vaak fietsen tegen. “In het begin bracht ik ze naar ons clubhuis, maar op een gegeven moment zei een boa: ‘Dit wordt te gek voor jou, wij helpen je.’ Nu halen de boa’s de fietsen op.” Toon is blij met deze samenwerking. “Het is fijn om zo’n kort lijntje te hebben. Ook met de mannen en vrouwen die met gemeentewagens door de wijk rijden, verloopt de samenwerking super.”
Toon gelooft sterk in het betrekken van de gemeenschap om zwerfafval preventief tegen te gaan. “We hebben scholen betrokken bij het milieu door acties op te zetten zoals de ‘Vuil Draak’. Kinderen leerden zo dat afval niet op straat hoort. Daarnaast hebben we bloembakken in de wijk geplaatst die zijn geadopteerd door buurtbewoners. Het gaat niet alleen om opruimen, maar ook om samenwerken aan een fijne omgeving.”
Kom naar de lunch
Ruimt u ook afval op? Of wilt u vrijwilliger worden? Kom dan naar de lunch ‘Samen voor een schoon Ridderkerk’, georganiseerd door de gemeente. Op zaterdag 5 april bent u van 12.30 tot 15.00 uur van harte welkom bij de gemeentewerf (Kolenbranderstraat 6).
Tijdens de lunch kunt u uw ervaringen delen en ideeën uitwisselen om Ridderkerk schoon te houden. Ook biedt de informatiemarkt u de kans om kennis te maken met andere vrijwilligers en professionals van de gemeente of BAR Afvalbeheer.
Op dezelfde dag staat Toon voor de honderdste keer klaar om met zijn team zwerfafval op te ruimen in Bolnes. “Sinds we dit doen, heb ik nog geen enkele keer overgeslagen”, zegt Toon verheugd. “Het wordt een gezellige dag met muziek van Shantykoor De IJsselmannen. Ik hoop u ook te zien op 5 april!”
Mail naar [email protected] om u aan te melden voor de lunch.
Door: Gemeente Ridderkerk